Moje iskustvo s Bee Runom- dodaci prehrane

Prije nešto više od mjesec dana na kućnu adresu mi je došao paketić koji su mi iz Run Croatia preporučili da probam, a radi se o dodatcima prehrani proizvedeni od pčelinjih tvari: propolisa, peludi bušinca, matične mliječi, uz dodatak biljnih i mineralnih tvari te vitamina. Mene je zapalo pakiranje Bee Run Champ i Bee Run Recovery.

 

Ovo neće biti dugačak članak, ali moram naglasiti kako sam po prirodi skeptičan pa nemam namjeru pisati bajke. Propisanih doza sam se djelomično držao. Po dvije tablete dnevno od svakog proizvoda. Ujutro bih popio Champ, a popodne Recovery. Da ne bi netko pomislio kako od ovoga postanete super-jak poput kakvog Popaja ili Asterixa, koji saspu čudesni špinat ili napitak. Ništa nalik tome i ja zapravo ne mogu reći da sam osjećao neka čudesnu senzaciju. Ipak, rezultati govore drugačije. A spomenuo bih samo dva detalja.

 

1.1.2020. istrčao sam svoju najbržu utrku na 5km sa prosječnim tempom 4:29 min/km, čime sam postavio svoje najbolje vrijeme. Iskreno, nisam trenirao nešto naročito kako bih objasnio tu jednu sekundu razlike u odnosu na prethodni rezultat. 16.2. otprilike dva i pol tjedna nakon što sam počeo konzumirati navedene proizvode, trčim utrku Zagreb Love Run, također na 5km, a prosječni tempo je 4:12 min/km. To je za mene ogromna razlika, a treninzi nisu bili posvećeni samo trčanju jer je opće poznato kako ja nisam inicijalno trkač već zaljubljenik u mnoge sportove pa je teško rezultate pripisati nekim posebnim režimima treninga. Vremenski uvjeti gotovo identični. Sunčano i suho. Razlika je jedino u podlozi (zemlja na nasipu i cesta na Jarunu), no ovu razliku u vremenima ne bih pripisao razlici u podlozi.

 

26.1.2020. po prvi put odlazim na Zimsku brdsku liguJapetić. Nešto preko 11 km šumske ceste sa gotovo konstantnim usponom i trčanjem bez prestanka jer nagib to dozvoljava. Ako ništa drugo, meni bar. Moj prvijenac je obilježen silnom željom da sve istrčim u komadu, što i uspijevam sa vremenom 1:11:23. Vremenski uvjeti odlični. Hladno na startu i toplije po izlasku na sunce (i dalje hladno). Dva tjedna kasnije, 9.2. uvjeti gotovo identični, uz razliku što je i na startu ovaj put sunčano no mrvicu svježije. Staza identična. Rezultat 11:07:48. Ja sat ne gledam dok trčim kako bih vidio jesam li brži ili sporiji od prethodnog puta. Ne želim se opterećivati. Dajem koliko ide, koliko imam. Tako da taj faktor “moram brže nego prošli put” mi nije nikad imperativ.

 

U međuvremenu nisam zadobio niti jednu novu ozljedu niti sam osjetio malaksalost. Štoviše, odlično se osjećam i pun sam energije, unatoč činjenici da sam sportaš rekreativac, roditelj i zaposlen čovjek koji u tjednu napravi u prosjeku 9-10 treninga, najčešće cestovno i brdsko trčanje, treninzi snage, planinarnje te bouldering. Dakle, dan mi prilično dugo traje, a spavam u prosjeku 6-7 sati dnevno. Tu se ništa nije mijenjalo.

 
Matična mliječ definitivno nije novost u prehrani i ne koristi se od jučer, a poduzetni ljudi iz Run Croatia odlučili su samo svoju ideju približiti svojoj trkačkoj publici te svoj širok spektar utrka upotpuniti sa još jednim setom interesantnih proizvoda.

napisao: Thomas Kezele https://thomaskezele.com/2020/03/09/bee-run-dodaci-prehrani/