OLIMPIJKA MATEA MATOŠEVIĆ: BRAČ RUN DIO JE PRIPREMA ZA ZG MARATON

May 31, 2018

Užitak na svakom kilometru – tako se može opisati utrka ”Brač Run”, koja će se održati 16.6. u Selcima i Sumartinu na otoku Braču. Ili bolje rečeno, tako tvrdi hrvatska olimpijka Matea Matošević Hačić.

Naime, super brza Matea počela je već s pripremama za Zagrebački maraton, a dio treninga odradit će i na utrci ”Brač Run”, gdje nastupa drugu godinu za redom. S Mateom smo razgovarali o njenim počecima, treninzima, pripremama, izazovima, ali i o Run Croatia utrkama..

Kada i kako si počela trčati?

Cijeli život sam u sportu, od malih nogu sam trenirala tenis i rock´n´roll, a atletikom sam se počela baviti krajem 3. razreda srednje škole. Kako sam povremeno trčala za sebe, na Jarunu me zapazio jedan triatlonac i savjetovao mi da se javim u atletsku školu. Nakon par mjeseci premišljanja, poslušala sam ga i počela trenirati kod trenerice Nine Katalinić te sam ubrzo prešla u napredniju grupu, kod svog sadašnjeg trenera Mladena Katalinića.

Kada si se zaista zaljubila u trčanje i shvatila da je to sport kojim se želiš ozbiljno baviti?
Mogu reć da je to bila ljubav na prvi pogled. Od samih početaka sam pristupila treninzima ozbiljno, brzo sam napredovala i rezultati su stizali.

matea3

Koliko puta tjedno treniraš i što su ti najveći izazovi u treningu?
Ovisno o periodu godine, prosječno treniram deset puta tjedno. Najveći izazov u treningu, a i najviše ih volim raditi, su mi dionice na stazi.

Možeš li opisati jedan svoj klasični trening?
Svaki dan u tjednu je drugačiji, al evo izdvojit ću svoj najdraži trening: zagrijavanje, vježbice i ubrzanja, zatim 10 X 1000 m i na kraju rastrčavanje.

Koja natjecanja su ti najviše prirasla srcu i zašto?
Najviše pamtim svoj prvi istrčani maraton Zagrebački maraton 2015., kojim sam i ostvarila normu za Olimpijske igre u Riju.

U svojoj karijeri imaš puno pobjeda, koje su ti najdraže? Možeš li se prisjetiti svoje prve pobjede?
Ne sjećam se svoje prve pobjede, ali neke od dražih su mi pobjeda na maratonu u San Sebastianu, a od zadnjih bi izdvojila pobjede na polumaratonu u Splitu i Beogradu.

matea2

Za koje utrke se trenutno pripremaš, osim za Brač Run naravno?
Trenutno se pripremam za 27. Zagreb maraton, želja mi je istrčati osobni rekord i ostati u predolimpijskom programu za Tokijo, 2020. godine.

Prošle godine pobjedila si na utrci Brač Run. Kakvo ti je iskustvo s te utrke, kakva je bila organizacija?
Bilo je odlično i drago mi je da imam priliku i ove godine trčati. Atmosfera je bila neopisiva, nema ljepše nego kad cijelo mjesto živi za utrku. Sve pohvale Run Croatiji na odličnoj organizaciji i Turističkoj zajednici općina Selce što je prepoznala i podržava ovaj projekt.

matea4

Trčala si nekoliko utrka u organizaciji Run Croatije, kako bi ih opisala?
Svaka od utrka Run Croatije kolko god je različita, pristup organizaciji svakoj od njih je isti. Vrhunska organizacija, sve je razrađeno do sitnih detalja, a ono što je najbitnije s puno ljubavi i entuzijazma. Svaka čast Beri, Ivi i Svenu i veselim se njihovim budućim utrkama.

Kakav je osjećaj biti olimpijac, braniti boje Hrvatske?
Puno je isprepletenih emocija, prije svega osjećam zahvalnost što sam imala prilike nastupiti na Olimpijskim igrama i proživjeti nezaboravne trenutke te ponos i čast, ali i veliku odgovornost.